mercredi, octobre 29, 2003

Nama: kAy yAnG bEsH
Tingkatan: 5 sIaNtAN
Nama Guru: pUaN SaLEmAh mAhmOd


Tajuk: pEnGaLamAn mEnCuCi tOilEt bILik sAya


TOilEt sAyA bUkNAnLAh sEteRuK yAnG cIkgU sAnGkA. TOilEt sAya bErkEaDaaN (sEPuLuH kUaSA sEraToS) kAli lEbIh bAiK dArI tOilEt pUdU rAyA. KAt dAlAm dIa AdA sHoWer GeL BaU pEaCH dAn bAu mEnTHol sErtA aPrIcoT, sAbUn aRoMa tHeraPy pAlMoLIve dAn jUga sYamPu rEjOIcE rIcH. TIdAk lUpE juGa beRuS dAn UbAt gIgI. TOilEt sAyE juGa mEmPunYEi bUnGa kRisAnTimUm kEgEmArAn sAyA.

SEmAsA sAyA mEmASUkI tOiLeT tAdi, sAya bEranGgApAn bAhAwAsAnYa iA mEmErluKan pEmbErsiHAn. LAlu dEnGan SemAnGat yAng kENtAl dAn jItu, sAyA bErgEgAs kE dApUr uNtUk mEngAmbIl cLorOx dAn sAbUn bAsuH bAjU.

SAyA mUlakAn bAsUhaN pAdA dInDIng tOilEt tERsEbUt. SAya cAmpUrkAn cLOrOx tAdi DenGan sErbUk SaBUn dAn mEnOnYoh bErUs sAbUt pAdA cAmPurAn tErsEbUt lALu mEnOnYoh diNdIng dENgAn rAkuSnYa. CAmpUraN yAnG sAmA sAyA tAmbHkAn aPAbilA mEndApAti cAmpUrAn sEbElUMnyA teLaH kEhAbIsaN. JiKa bEnAr tElAAh sAya, sAyA tElAh mEngGunAkAn 0.5% dArIpAda lArUtan pEkAt cLOroX tERsEbUT. SAyA kEmUdIAnnYa bIaRkAn cAmpUrAn tErsEbUT bErtiNdAk kE aTaS kOtORaN pAdA dInDIng sAyA.

PEmBErsIhAn SeTerUsNYa saYa buAt kE aTaS lAnTai tOilEt sAya. SAyA mEnGgUnaKaN cAmpuRan yAnG sAmA tEtaPi mEnAmbAh kEpEkatAn cLorOx. PAdA muLanyA deNGan gIRaNg hAti sAya mEmBerUs lAntAi tErsEbuT tEtApi aPaBilA sAyA mEraSakAn lAiN mAcAm pAdA mAtA sAyA, iAiTu mAtA sAyA muLAi peDih- pEdIh dAn saYa mEngAlAmi mAsAlaH unTuk bERnAfAs, sAyA bERgEgAs kEluaR dAri tOileT tErsEbUT unTuk mEngHidu uDaRA mALAm yAng sUcI, dEngAn hArApAn aGaR pEnDEritAaN yAng sAyA aLaMi pAdA wAkTu iTu bERkUraNgAn. TErnyAtA bAu tErsEbuT tElAh mEnyEbAbkAn sEsUaTu yAng sAyA sEnDiri TidAk dApAt mEnERAngKaNnYa dAn sEhINgGa kIni, sAyA mAsIh mEmPUnYaI kEsUkArAn bErnaFas. OlEh iTu, sAyA mEnGGunAkAn muLut sAhAjA wAlUpUn sAyA tiDaK mEnGgEmAri cArA pErnAfAsAn tErsEbuT.

DAlAm kEaDaAn pErnAfAsAn yAnG pEnUh sUsAh, sAyA gAgAhkAn SeMaNgaT dAn bErnEkAd uNtuK mEmBasUhnyA pAdA mAsa iTu juGa kEraNa mElihAt kEpAdA kEaDAan lAntAi yaNg lIcIn, aDaLah mEnYukArkAn sAyA unTuk kEluR mAsuK kE dAlAm tOilEt tErsEbUt. TAtKaLa mEmBaSuh, sAyA bEbErApA kAli kEluR dAn mAsUk tOilEt tErSEbUt uNtUk mEngAmbIl uDaRa sEgAr. KEtAHUilAh cIkgU bAhAwAsAnyA sAyA mAsiH pEnINg pEniNg lAlAt wAlAupUn pArEo yAng mEmANG sAyA gAnTUnGkAn pAdA pIntU mAsUk tOilEt iTu unTuk mEngHaSiLkAn kOnSEp OriEntAl, pUn mAsIh bElUm bErUpAyA uNTuk MeNgHaLAnG bAu tAdi. PiNtu tiDakLaH boLEh sAyA tUtUp kErAnA paDa waKtU iNi, sAyA mAsIh mEnuNggU AiR tAkuNgaN pEnUh uNtuk kEguNaAn sAyA. KIPaS tElAh pUn sAyA pUsIngKaN pAdA kElAjuAn mAkSimA daN sEgAlA lAnGsIr tElAh sAyA buKA. ADuH, sAngAt mEnYukArkAn.

DenGan iNi, sAyA bErjAnJi TidAk aKan seKaLi kAli mEngGunAkAn cLorox dEngAn tErsAngAt bAnYAk uNtuk mEmbAsuh tOilEt saYa kERaNa iaNyA mEmUdArAtkAn sAluRan pErnAfAsAn sAyA. RumUsAn yAng DaPat sAyA buAt iALaH:


(ClOrOx kuaSa n) + (sErbUk cUCi bAJu) n gram = sAkIt sAlUr pErnAfAsAn


dImAnA n aDaLah PeMboLehUbAh iNtEgEr pOsItIf

Aucun commentaire: